Osteopathie bij kinderen
Een osteopaat kan ook bij kinderen veel klachten verhelpen. De eerste keer dat u met uw kind komt, worden er veel vragen gesteld: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij/zij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt welk bewegingsverlies het lichaam zichzelf niet meer herstelt. Dat doet hij/zij terwijl het kind in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en/of staat.
Ik besteed veel tijd en energie aan het op het gemak stellen van het kind. Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek door samen met uw kind de site te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.
Als het onderzoek is afgerond, bespreek ik wat er is opgemerkt en ik stel een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Als u met uw kind bij mij komt, zal ik met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk gemaakt worden. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Baby's en kinderen worden hierbij niet gemanipuleerd. Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
Veel voorkomende klachten bij kinderen
Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Dan kan een kind hulp van een osteopaat gebruiken om zich weer lekker in zijn vel te voelen.
Het is onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw kind bij een osteopaat terecht kan. Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen.
- Problemen met de motorische ontwikkeling
- Astma
- Eczeem en allergieën
- Keel-, neus- en oorproblemen
- Gedrags- en leerproblemen als hyperactiviteit, dyslexie, dyspraxie
- Bedplassen
- Scoliosis (scheve rug)
- Buikpijn
- Kaakproblemen